Skip to main content

TIJD

Dat is alles wat onze honden nodig hebben om te kunnen bloeien! Ik neem je mee op reis en stel je dan eens voor dat je ineens in een compleet ander land bent, denk bv aan China. Je belandt moederziel alleen, na een lange reis ineens in een compleet andere cultuur. Je wereld staat op zijn kop! Je spreekt de taal niet, je kent de weg niet, je kent de geluiden niet, je kent de gewoontes niet, je kent de geuren niet. Je snapt niets van wat mensen tegen je zeggen. Eigenlijk snap je helemaal niets meer van alles om je heen. Alles wat voor jouw vertrouwd en veilig was, is weg. Je weet niet waar gevaar is of waar het veilig is. Je moet je opnieuw oriënteren en wennen aan alles om je heen. Je moet ineens allerlei nieuwe dingen leren en niemand die je begrijpt, want je spreekt de taal niet. Als mens hebben we dan nog de mogelijkheid om dingen te relativeren. Maar ook wij mensen hebben tijd nodig om ons aan te passen aan een nieuwe omgeving. De een sneller dan de ander en dit lieve mensen geld zeker ook voor onze honden.

Hun wereld staat letterlijk op hun kop. Velen zeggen maar we hebben ze toch gered? Dat is ook zo, hier kunnen we ze een veel beter leven en toekomst geven. Maar dat weten zij nog niet! Ze hebben tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe wereld, en elke hond doet dat op zijn eigen tempo. Neem het verhaal van een hondje bij mij in de opvang, teruggekomen van adoptie. Laten we haar Diamond noemen een pup van ongeveer 6 maanden. Zij is teruggekomen omdat ze heel vocaal is en gromde naar de man des huizes, uitviel naar andere honden. Een vervelende situatie voor hond en mens. Maar het had zover niet hoeven komen, er is in de beginperiode veel en veel te veel met het hondje gedaan. Het potje zat vol en er kon niets meer bij. Waar mevrouw met de beste bedoelingen van de wereld heerlijk is gaan wandelen, was de wandeling voor Diamond niet zo fijn. Zij was bang en viel daarom uit naar andere honden. Daarnaast liep de hond aan een Flexlijn, waardoor die veel te veel ruimte kreeg. Onze honden hebben sturing nodig, daarom is een korte lijn zo belangrijk, jij bent de baas en moet hen geruststellen tijdens een wandeling. Diamond zit bij mij in de opvang tussen tien andere honden en het gaat prima. Maar wat zou jij doen als je aan een riempje hangt en je nog niet hebt geleerd of het veilig is of niet? De een duikt in elkaar en de ander bijt van zich af en van zich afbijten dat is precies wat deze hond gedaan heeft, alles wegblaffen omdat haar potje te vol zat. Zij is beland in een wereld die voor haar onbegrijpelijk is, waar ze de taal niet spreekt, waar ontzettend veel nieuwe geuren zijn en nieuwe geluiden, waar ze moeten wennen aan de mensen om zich heen. Mensen waar ze misschien in het verleden wel niet zulke goede herinneringen aan heeft, die moet ze eerst leren vertrouwen. Ze moest ineens wandelen, voorheen liep ze waar ze wilde en dan moest ze ook nog een tuigje om, hoe eng…. Ze moest ineens buiten plassen, dat deed ze al maar ze is geen binnen gewend, ze kon namelijk plassen waar ze wilde op straat.

Het is begrijpelijk dat je als eigenaar tegen dingen aanloopt, dingen die niet zo goed passen bij de roze wolk die je had, toen je het hondje hier naartoe haalde. Daarom zeggen wij als Pandora Stichting ALTIJD trek aan de bel als je iets niet weet, vraag HULP, we zijn er om jullie te helpen en te begeleiden. WAAROM, omdat wij al wel de ervaring en kennis hebben met straathondjes om jullie verder te kunnen helpen. Het is zo jammer, dat mensen zo vaak te lang aanmodderen en dan pas aan de bel trekken als het al te laat is…. Zo een hondje komt dan weer terug, want we nemen onze verantwoordelijkheid… de eigenaar is van het probleem af, maar de stichting krijgt een pup, zoals Diamond, terug die in korte tijd volkomen verknald is en weer in de heropvoeding moet. Kan je je voorstellen hoe frustrerend dit voor ons, maar op de eerste plaats voor het hondje. Het hondje die in een voor hem onbekende wereld, weer een nare ervaring heeft en weer opnieuw moet beginnen. Het was gewoon een leuke pup, waar helemaal niets mis mee was! Een pup die gewoon niet te tijd kreeg om te landen om te bloeien. Dat kan toch serieus nimmer of NOOIT de bedoeling zijn geweest!

Natuurlijk zijn er succesverhalen van hondjes die er niet zoveel moeite mee hebben om zich aan te passen. Maar de verhalen van de hondjes die tijd nodig hebben zijn er veel vaker. Tijd om aan de geluiden te wennen, tijd om aan de omgeving te wennen, tijd om aan jou en je gezin te wennen, tijd om aan visite te wennen, tijd om aan jou te wennen en je te vertrouwen, tijd om te leren dat je buiten moet plassen en poepen, tijd om te leren om een tuig te dragen, tijd, tijd, tijd…..

Sommige honden zijn zo overdonderd door de reis dat het lijkt of ze het fantastisch doen de eerste dagen, maar niets is minder waar. Uiteindelijk loopt dat potje over en gaat het mis, zoals bij Diamond en zit je met de gebakken peren. Er kan dan niets meer bij, een hond kan niet zeggen laat me even met rust, kan geen dingen relativeren. Daarom asjeblieft om problemen te voorkomen, geef ze de tijd. De tijd die zij nodig hebben om te groeien, en dat is voor de meesten niet 1 week…. , niet 1 maand …

Maar 1 ding weet ik zeker, als je de hond en jezelf de tijd geeft om die band op te bouwen, dan krijg je het meest mooie geschenk van de wereld, namelijk een onvoorwaardelijke vriendschap voor het leven!

De meeste adoptanten zitten op een roze wolk als hun lieverd aankomt, maar die wolk blijft niet. Alles wat wij vragen is:

  • Herinner je weer wat we tijdens de telefoongesprekken, gewone gesprekken hebben gezegd.
  • Geef onze lieverds de tijd, kijk goed naar je hondje.
  • Trek aan de bel als iets niet lukt, vraag hulp!
  • Luister naar de adviezen die gegeven worden.